top of page

OM PADEL

Kul att du hittat hit och är nyfiken på padel. Här ska vi så kort och koncist som möjligt förklara grunderna i allt från spelet och prylarna till termerna och hur man bokar så att du på enklast sätt kan komma igång med ditt padelspel.

Vad är padel | Hur | Regler | Utrustning | Jag vill boka | Dags för match

VAD ÄR PADEL

Padel, som ibland också kallas padeltennis, är en racketsport som bäst kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash.

Padel är en social sport som passar alla. Den stora fördelen med padel är att teknik adderas efter hand. I början kan de allra flesta hålla igång en boll utan förkunskaper. Padel passar alltså alla - kvinnor och män, unga och gamla kan spela tillsammans. Padel handlar mer om strategi och samarbetet mellan dig och din partner än om kraft. Och på tal om partner, padel spelas primärt som dubbel, alltså två mot två.

HUR

Precis som i tennis spelar du padel på en plan avdelad med ett nät, med skillnaden att du i padel dessutom kan använda dig av väggarna när du spelar (som i squash).

En vanlig padelplan är 10 x 20 m och omges av väggar. På den här typen av plan spelar du alltid dubbel. Padel kan även spelas i singel, men då är planen smalare (6 x 20 m).

Nu kanske du varken är bekant med tennis eller squash, men du får lite mer insyn i nedan avsnitt om regler. Är det fortfarande oklart – då förklarar vi över en kopp kaffe i hallen!

Fästpunkt 1

REGLER

Reglerna i padel är i stort sett desamma som för tennisen, men spelet skiljer sig åt. Ett exempel är att du i padel servar med ett slag underifrån istället för en sån där spänstig tennis-hoppserve. Dessutom förekommer särskilda regler angående väggarna som omringar planen (på padelspråk ibland kallat buren).

Punktlista är lånad från Svenska padelförbundets hemsida, klicka här för att se alla regler och mer information.

• Man spelar alltid dubbel (på den vanliga
banan, 10×20 m).
• Poängräkning är samma som tennis.
• Linjerna på planen används endast vid serve.
• Serve ska alltid slås diagonalt mot motståndarnas serveruta.
• Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig.
• Man har två servar på sig.
• Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
• Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
• Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva.
• Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida.

Var det för mycket att ta till sig med regler, poängräkning, väggar av glas, galler osv? 
Vi vet, men det låter värre än vad det är.

Vi tycker det är lättast att lära när man spelar. Är du och dina padelvänner sugna på att testa för första gången, hör av er till oss innan så planerar vi in ert spel när någon av oss på plats kan stötta och gå igenom lite grunder. Självklart är du också välkommen att boka en nybörjarkurs hos oss.

Fästpunkt 2

NY GARDEROB OCH FÖRRÅD?

Allt beror på hur pryltokig du är eller kommer bli, men för att komma igång med padel krävs faktiskt inte så mycket. Det primära är ett padelracket, en partner och bollar. Ett ytterligare par att spela mot underlättar det hela, men även där har vi lite tips som vi kommer till. 
 

 • Racket finns i olika former som inte behöver djupas nu – för nybörjare rekommenderas ett runt racket med stor sweetspot. (Vad är då en sweetspot? Kolla ordlistan nedan).·​ Självklart har vi racket att hyra innan du vet om padel är din grej, när du sen insett att padel är svinkul så har vi en shop med kunnig och hjälpsam personal för både racketinköp och övriga prylar. 

 • Padelbollar ser exakt ut som tennisbollar men innehåller mindre gas. Kan kännas lite överdrivet när det verkar vara exakt samma sak, men tro oss det inte samma. Kör du med tennisbollar på padelbanan blir det svårt att hinna med.

 • Partner - Innebär alltså spelpartner och inget annat (kan såklart vara kärleken också), primärt någon att ha kul med!

Skärmavbild 2022-04-28 kl. 11.25.16.png

BOKA SPEL

Ok, jag vill testa – hur bokar jag?

För att boka en tid hos oss på Vista Padel rekommenderar vi att du använder dig av MATCHi.
MATCHi är en av Sveriges största plattformar för att bland annat boka padel, bland många andra sporter. Du skapar enklast ett konto via matchi.se eller genom att ladda ner appen som finns där du normalt laddar ner dina appar. Flertalet hallar finns med och så snart du kommit igång är vårt tips att söka upp och favoritmarkera Sveriges förmodligen trevligast padelhall – Vista Padel!

Skulle du vilja ge padel ett försök innan ännu en app landar i telefonens oändliga bibliotek av appar som sällan eller aldrig används. Ring, maila eller kom förbi oss i hallen så hjälper vi till att boka din första tid. Efter det kommer du snarare ha en ny favoritapp i luren. 

Fästpunkt 3

GAME TIME

Nu har jag MATCHi och eventuellt en partner som vill spela, hur hittar vi andra att spela med och mot?

Bra jobbat, nu är det inte långt kvar till din första padelmatch. Antingen hör du dig för bland vänner och bekanta, känner du ingen som spelar eller har spelat padel är det nått väldigt skumt som försigår, men å andra sidan har du flera som vill prova för första gången! Andra alternativ är att kolla med oss i hallen om det finns något nybörjarevent på gång eller om vi kan hjälpa till att para ihop dig med några andra nyfikna nybörjare – som sagt en härlig social sport!

Ett ytterligare alternativ för att hitta
med- och motspelare – Padelmates

Skärmavbild 2022-06-19 kl. 16.26.17.png

PADEL MATES

Nu när du gjort dig bekant med första appen så vill vi passa på att presentera en ny app - padelmates.

 

I Padelmates väljer du din nivå och kan sedan slänga ut förfrågningar eller nappa på erbjudanden om spel och turneringar med personer som matchar dig och ditt spel.

Padelmates är en enkel och social plattform för att snabbt och lätt
hitta padelspel! Ladda ner padelmates till din telefon genom att klicka här: android / iPhone och registrera dig – även här tipsar vi om att lägga till Vista Padel som din favorit! 
Vi hoppas att detta avsnitt gjort dig klokare, vi ses i hallen!

 

Fästpunkt 4

PADEL ABC

 • Baslinje: Linjen som är längst bak på planen, ditt lag har en och motståndarna har en.

 • Nät: Det som delar av banan och med fördel inte träffas, skulle du snudda vid nätet under en pågående boll så den precis bara rullar över och motståndarna inte hinner fram – grattis!

 • Serveruta: De två rutorna närmast nätet på varje sida. Serverutan är det område där spelare servar i.

 • Volley: När du slår över bollen på direkten, utan att den studsat på er sida.

 • Lobb: Ett slag som spelas medvetet högt upp i luften för att landa på baksidan av motståndarens plan. Ger dig tid att hitta position, men är den för snål kan de ge motstånden ett perfekt läge att smasha.

 • Smash: Ett slag där du träffar bollen oftast ovanför huvudet med mycket kraft.

 • Game/set/match: Lättast att läsa sig till under poängräkning på padelförbundets sida. 

 • Lång: Detta lär du höra dina motståndare skrika när du servat för långt, du landade utanför motståndarnas servruta. Det är helt ok, du har alltid två servar och oavsett vad du tycker så är det kutym att motståndarna gör den bedömningen.

 • Forehand: Ett av många grundslag. Enkelt förklarat, är du högerhänt sker slaget på höger sida av kroppen när du är vänd mot sina motståndare.

 • Backhand: Ett av många grundslag. Enkelt förklarat, är du högerhänt sker slaget på vänster sida av kroppen. Du har alltså korsat höger arm över bröstet innan du slår med baksidan av handen i rörelse mot dina motståndare (backhand).

 • Bandeja: Ett svårare defensivt slag som ofta sker i huvudhöjd, många pratar bandeja, inte alla kan det. Det kommer när det kommer.

 • Stoppboll: Ett slag som saktar ner bollen ganska mycket och får den att komma precis över nätet med liten eller ingen studs.

 • Mittlinje: Linjen genom planen som definierar servefältet.

 • Grepplinda: En linda som lindas runt handtaget på racket för att ge anpassad tjocklek men framförallt bättre grepp och svettabsorbering. Hittas såklart i vår shop!

Vista Padel logo racket white.png
bottom of page